2000 sonrası emekli olanlar intibak bekliyor

Yalçın Soysevinç
Tarih 12 Mayıs 2018, 12:24

2000 sonrası emekli olanlar intibak bekliyor


Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, emekli maaşlarının yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirterek, "Emekli maaşlarında artış olduğu takdirde piyasalar rahatlar, emekliler nefes alır." ifadesini kullandı.



Palandöken, yazılı açıklamasında, Türkiye'de 11 milyonu aşkın vatandaşın emekli maaşı aldığını kaydetti.


Söz konusu maaşlara yönelik bazı iyileştirmeler yapılması gerektiğine işaret eden Palandöken, "Maaşların yetersizliği nedeniyle geçim sıkıntısı yaşayan milyonlarca emekli var. Emekli maaşlarında artış olduğu takdirde piyasalar rahatlar, emekliler nefes alır." değerlendirmesinde bulundu.

Palandöken, emekli maaşlarının düşük olması sebebiyle yaklaşık 4 milyon emeklinin çalışmaya devam ettiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Yaşam standartları ve açlık sınırı göz önünde bulundurulduğunda en düşük emekli maaşının asgari ücretten az olmaması gerekiyor. Emekli maaşlarının yeterli düzeyde artırılması halinde gençlerimiz daha çok iş bulma olanağına kavuşur. Daha verimli ve hızlı kalkınma, genç nüfustaki işsizliği en alt düzeye indirerek sağlanır. İş gücü potansiyeli olup da çalışamayan işsiz genç ülkemiz için bir kayıptır."

2008 yılı Ekim ayından geçerli olmak üzere Sosyal güvenlik kanunu değişti emekli olma yaşlarında düzenlemeye gidildi ayrıca emeklilere bağlanan maaşların oranları düşürüldü. Yaşa itirazım yok 38-40 yaşlarında emekli olmak artık yok ben emekli olmak için 50 yaşıma basmayı bekledim ve arada prim gün sayımı 10.000 güne çıkararak düzgün bir emekli maaşı alacağımı düşünerek emekli oldum. Meğerse bu çıkan yasa 2000 den sonra emekli olanlara düşük oranlardan az maaş bağlamaya yönelik bir kanunmuş onu iyice anladım. Diğer yeni emekli olanlar da düşük maaşlarla emekli olmaktalar. Bunu fark eden muhalefet geçen seçimlerde seyyanen zam önerilerinde bulundu iktidar da bunu dikkate aldı bazı seyyanen zamlar aldık. Ve son olarak iki bayram tüm emeklilere iki kere 1000 tl ikramiye alacağımızı öğrendik ben ve tüm düşük gelirli emekliler buna çok sevindik.


Emekli maaşları artırılmalı


Ancak geçen yıl asgari ücretin üstünde olan emekli maaşım bu yıl altına düştü özellikle bağkur emeklilerinin hakkını savunan yok derken esnaf sanatkarlar odası başkanı yukarıda ki açıklamayı yaptı. Kendilerine teşekkür ederiz ama olayın özü şudur 2000 yılından önce emekli olanlara bir intibak düzenlemesi yapılmıştı biz 2000 yılı sonrası emekli olanlarında aynı uygulamaya ve yeni emekli olanların maaşlarının bağlanma oranlarının düzenlenmesi gerekli. Emekliler enflasyon altında ezilmekteler ve milletvekillerine seslenmekteler. Kendi emeklilik ve özlük haklarına gösterdiğiniz ilgiyi lütfen bize de gösterin.


SGK adı altında üç sosyal güvenlik kurumu birleşti ama devlet memurları hala öz evlat diğerleri yani SSK ve BAĞKUR emeklileri üvey evlat muamelesi görüyor.


İktidar ve muhalefet bu konuyu yani 2000 sonrası emekli olup düşük emekli maaşına mahkum olanların durumunu düzeltmeye yönelik cümleleri seçim programlarına koysunlar.

Emekliye verilen her lira doğruca esnafa harcamaya dönüşmektedir.

Bu haber 760 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI