TÜİK açıkladı!.. Seyahate çıkanların yüzde 8.5'i tatile gidiyor

Yalçın Soysevinç
Tarih 11 Eylül 2017, 23:45

TÜİK açıkladı!.. Seyahate çıkanların yüzde 8.5'i tatile gidiyor


Türkiye'de seyahate çıkanların yalnızca yüzde 8.5'i tatile gidiyor, diğerleri akraba-arkadaş ziyaret ediyor ya da sağlık arıyor.

 

Türkiye İstatistik Kurumu'nun "Hanehalkı Yurtiçi Turizm" istatistikleri verilerine göre, yılın ilk çeyreğinde, yurt içinde ikamet eden 10.2 milyon kişi seyahate çıktı ve ortalama 398 liradan toplam 5 milyar lira harcadı. Bu dönemde seyahat sayısı geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 0.2 azalarak 12 milyon 662 bin seyahate indi.

 

TÜİK verilerine göre, seyahate çıkış nedenlerinde ilk sırayı yüzde 72.1 ile yakınları ziyaret aldı. Seyahat nedenleri arasında ikinci sırada yüzde 10 ile "sağlık" ve üçüncü sırada yüzde 8.5 ile "gezi, eğlence, tatil" yer aldı.

 

Bu çeyrekte seyahate çıkanlar 90 milyon 28 bin geceleme sayısı ile en çok "arkadaş, akraba evinde" kaldı. Konaklama türlerine göre geceleme sayısında ikinci sırada 5 milyon 78 bin geceleme ile "otel" yer alırken, "kendi evi" 4 milyon 139 bin geceleme sayısı ile üçüncü sırada yer aldı.

 

Seyahat harcamaları, kişisel veya paket tur harcamaları olarak yapıldı. Bu harcamaların yüzde 95.6'sına karşılık gelen 4.8 milyar lirasını kişisel harcamalar, yüzde 4.4'üne karşılık gelen 220 milyon lirasını da paket tur harcamaları oluşturdu.


Aslında burada gizli olan yani araştırılması gereken veri akraba ziyaretinde. Benim gözlemlerime göre ege Akdeniz bölgesinde muazzam bir yazlık imalatı var ve bunların sahipleri var. Bunların kimi bir aile tarafından mayıs hazirandan eylül ekime kadar kullanılıyor. Kimileri ise istasyon vazifesi görüyor yani bir ay sahibi tarafından 15 gün enişte 20 gün kardeş ve bolca misafirle beraber kullanılıyor. Kimi kalabalık aileler ise kardeşler yeğenler hep beraber de kullanabiliyor.


Yıllardır Akçay Güre Altınoluk civarına gitmemiş en son 6 yıl önce Örende birkaç gün kalıp İzmir e geçmiştim. Bu son yaptığım kısa tatilde bir pansiyonda oda kahvaltı anlaşarak kaldık. Çevreyi gezdiğimde Çengelköy Güzeltepe sakinlerinin bol miktarda yazlıkları olduğunu öğrendim ve bir sürü Üsküdar’lının. Bu yazlıklarda aynı anlattığım gibi kullanılıyor. Yazlık imalatlarının çok olduğunu biliyordum ama bu kadar çok olması beni şaşırttı. 30 sene öncesine göre aşırı kalabalıklaşmış hatta hatta 15 -18 sene önce iş için sürekli gittiğim Altınoluk u tanıyamadım.


Kimse bana halk tatil yapmıyor diyemez o yüzden TÜİK in verilerinin içerisinde akraba ziyareti içinde vatandaş ne yapıyor ediyor bir tatil yapıyor. Bu da en büyük oranda akraba yanında oluyor bence.


Geçen sene ve evvelki sene tatile çıkarken ve dönerken ben yıllardır 15 günlük devre mülk biçiminde tatil yapan birisiyim. Bundan da memnun olduğum için neredeyse 16 yıldır kiralama yöntemi ile böyle bir tatil yapıyorum. Geçen sene ve evvelki sene Didim e uğrayarak orada apart otelde diğer seferinde de aile dostumuzun evinde ikişer gün kaldım. Didim ve Kuşadası’nda da muazzam bir yazlık imalatı yapılmış. Hatta bol miktarda Avrupalı da konut almış, geçen sene gördüğümüz günlük ev kiralamaları ile vatandaş muazzam ucuz tatil yapıyor.


Oralarda o kadar çok ev yapılmış ki binlerce satılık ilanı görmek beni şaşırtmadı. Mordoğan Seferihisar Dikili Çandarlı da pek farklı değil, yazlık konusunda alan bir pişman almayan ayrı alıp gönlünce tatil yapamayanlar akraba eş dost hücumuna uğrayıp satan arkadaşlarım bile var. Dikli Çandarlı arasında alınmış ve yıllarca uğranmamış yazlıklar bile gördüm.

Devre mülk aslında 8 aileye bakımlı bir ortamda yazlık deneyi sunduğu için çok faydalı ama oralarda da yıllık 1000 tl 1500 hatta 2000 tl aidatlarla üyelerin üzerinden büyük işletme karları sağlıyorlar.


Vehasıl insanımız otellerde tatil yapamasa bile bir yolunu buluyor yazlıklarda işini görüyor. Bu inşaatların önü alınamaz zeytinlikler bariz olarak azaltılmış yazlıklar artırılmış, ironik olan ise Güre de katıldığım şiir toplantısında zeytinlikler hakkında şiirler okunması idi. Zira gelenlerin çoğunun oralarda yazlıkları var.

Tatil ve seyahat en önemli insan haklarından biri bence insanların gelirleri artmalı her kes bu haktan dilediğince yararlanmalı.


Hayatımda aldığım en önemli teşekkür belgesi

Lösev ile tanıştığımız günden beri gazetemizde internet sitemizde haberlerine ve duyurularına yer veriyoruz. Hayır kurumları gerçekten çok ama biz onları seçtik ve doğru bir karar verdiğimizi sanıyoruz. Lösev esas ben teşekkür ediyorum pek çok ihtiyaç sahibi çocuğu sağlığına kavuşturduğu gülümsettiği için.

 

Bu haber 780 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI