24 Temmuz basına sansürün kalktığı gündür

Yalçın Soysevinç
Tarih 04 Ağustos 2017, 12:58

24 Temmuz basına sansürün kalktığı gündür

24 Temmuz günü her yıl; ''24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'' olarak kutlanır. 24 Temmuz 1908 tarihinde, II. Meşrutiyetin yürürlüğe girmesiyle birlikte, çıkan gazeteler sansür memurlarına verilmeden basılmış ve bugün sansürün kaldırılması olarak tarihe geçmiştir. Osmanlı Matbuat Cemiyeti adıyla örgütlenmiş gazetecilerin büyük bölümü meşrutiyeti sevinçle karşıladılar. Sansürün karşısına dikilebileceklerdi artık. 1876’dan kalma sansür kararnamesini uygulatmayacaklardı. Yani sansür memurları yayından önce gazeteleri kontrol edemeyecekti. Meşrutiyetin ilan edildiği günün gecesinde İkdam Gazetesinin sahibi Ahmet Cevdet ile Sabah Gazetesi sahibi Mihran Efendiler, gazete provalarını görmek için gelen sansür memurlarını aynı sözlerle geri çevirdiler: gazeteler hürdür, sansür yasaktır.

25 Temmuz 1908 sabahı dağıtılan gazeteler farklıydı artık. Uzun yılların ardından ilk kez sansür memurlarının değil gazetecilerin tercihlerine göre basılmışlardı. Özgürce yayımlanan gazetelere halkın ilgisi de büyük oldu. Bazı gazeteler satışlarını 2 binlerden 5 binler düzeyine çıkardı. Fiyatı 10 kuruş olan İkdam karaborsada yarım liraya kadar alıcı bulabildi. Bir ay içinde 200 yeni gazete için yayın hakkı alındı. 24 Temmuz bir anlamda gerçek gazeteciliğin patlama yaptığı gündü. Bu nedenle 24 Temmuz Cumhuriyet Dönemi’nde Türk basınından sansürün kaldırılması ve basın bayramı olarak ilan edildi. Daha sonra kutlamalar “geleneksel gazeteciler günü” adı altında yapılmaya başlandı.

Türkiye’deki basın kuruluşları zaman zaman 24 Temmuz 1908 öncesini hatırlatan dönemlerden geçtiler ama 24 Temmuz simge olarak önemini hiç kaybetmedi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti 1946 yılında kurulduğu zaman “gazeteciler için de bir gün belirleyelim” düşüncesi ortaya atılmış ve 24 Temmuz tarihi “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlanmaya başlamıştır. Ne yazı ki; 1946 yılında kurulan ve ''24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı'' gününü ilan eden Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, bu özel gün adına düzenlediği ödül törenini bu sene vermeme kararı aldı. Basın ve medya dünyasının içinde bulunduğu durumu göz önünde bulunduran TGC'nin bu kararı tartışıladursun Çengelköy gazetesi olarak yaşasın basın bayramı yaşasın özgür basın diyoruz?

24. Temmuz 1923 Lozan Anlaşması

24 Temmuz aynı zamanda bu ülkenin kuruluş belgesinin yani Lozan Anlaşmasının imzalandığı gündü 1923 yılında kurtuluş savaşının galibi olmamızın sebebiyle Lozan da Birinci Dünya savaşının galiplerinin karşısına tekrar çıkma şansını elde ettik.

Tecrübeli diplomatların karşısında İsmet İnönü inadıyla direnmeyi bilmiş, ancak Ankara ile telgraf yazışmaları İngilizler tarafından ele geçirildiği için ve Musul meselesinde diretmesi halinde yeniden savaş yaşayabileceğimizden dolayı pek çok sorun sonraya ertelenerek Barış anlaşması imzalanabilmişti. Bu anlaşmada en büyük kazanım Ankara hükümetinin devletlerce tanınmış olmasıdır. Emeği geçenlere teşekkürlerimizi sunarız.

 

19.Ağustos 1936: Federico Garcia Lorca, Franco kuvvetleri tarafından kurşuna dizildi. Ezbere bildiğim ender şiirlerden biri olan şiirini okuyucularıma paylaşmak istedim

 

Atlının Türküsü

Kurtuba
Uzakta tek başına

Ay kocaman at kara
Torbamda zeytin kara
Bilirim de yolları
Varamam Kurtuba’ya

Ovadan geçtim yel geçtim
Ay kırmızı at kara
Ölüm gözler yolumu
Kurtuba surlarında

Yola baktım ama yol uzun
Canım atım yaman atım
Etme eyleme ölüm
Varmadan Kurtuba’ya

Kurtuba
Uzakta tek başına

 

15 Temmuz

15.Temmuz geçen sene ülkece başımıza gelen en aşağılık hareket olarak tarihe geçti. 15 temmuz  Fetöcü darbe girişimi asker ile askeri polisi ve silahsız halkı karşı karşıya getirdi. Ölen oldu yaralanan oldu ama en çok bu ülkede yetişmiş insanların sinsice haince yaptıkları saldırılar toplumca psikolojimizi bozdu.

İstanbul da en önemli direniş ve şehit gazi verilen yer Üsküdar Çengelköy ve Boğaziçi köprüsü oldu ne yazık ki, 15 Temmuz anmaları da tabi ki Üsküdar ve Çengelköy de oldu sayfalarımızda bu haberleri bulacaksınız. Kahrolsun darbe ve darbeciler !

Bu haber 781 defa okunmuştur.
Delicious  Facebook  FriendFeed  Twitter  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
YAZARIN DİĞER YAZILARI