TRAFİK SİGORTASI SORUNU BİTTİ Mİ?

TRAFİK SİGORTASI SORUNU BİTTİ Mİ?

Tarih 02 Mayıs 2016, 17:57 YazdırBu haberi yazdır

Uzun zamandır kamuoyunun gündemini meşgul eden trafik sigortasındaki aşırı pahalılık sorunu nihayet bir yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturulmaya çalışıldı. İlgili yasal düzenleme 26 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

TRAFİK SİGORTASI SORUNU BİTTİ Mİ?

 

Uzun zamandır kamuoyunun gündemini meşgul eden trafik sigortasındaki aşırı pahalılık sorunu nihayet bir yasal düzenlemeyle çözüme kavuşturulmaya çalışıldı. İlgili yasal düzenleme 26 Nisan 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

 

Bu yasal düzenlemenin konuşulmaya başlandığı andan itibaren bir çok sigortalımız bizi arayarak yenileme zamanı gelen trafik sigortası için “biraz bekleyelim mi, primler düşecekmiş, deniyor” vb. kulaktan duyma söylemlerle sigorta yaptırmamayı bile düşündüler. Biz dilimizin döndüğünce böyle bir şey olmayacağını, en azından gecikme cezası gelmemesi için poliçelerini zamanında yaptırmaları için sigortalılarımızı bilgilendirmeye çalıştık.

 

Peki bu yasal düzenlemeyle ne olacak? Öncelikle şunu söyleyelim ki, bunu daha önce bu köşede dile getirdik, trafik sigortası primleri düşmeyecek.

Yasal düzenlemeyle alınan tedbirler daha çok sigorta şirketlerinin trafik sigortası için yaptıkları ödemeleri azaltmaya yönelik. Bu şekilde sigorta şirketlerinin tazminat ödemeleri azalacak ve dolayısıyla sigorta primlerine gelecek artışlar makul maliyet hesaplarını aşmayacak?

Muhtemelen geçen yıl aşırı yükselmiş prim ödeyen vatandaşlarımız 2016 yılı yenilemesi geldiğinde, hasarı yoksa, geçen yıla göre daha makul bir prim ödeyecek.  Ancak şunu söyleyelim ki bir daha primler önceki yıllarda olduğu gibi, örneğin hususi otomobiller için, 300 TL bandında olmayacak. Artık yeni trafik sigortası fiyatları şu an ödediğimiz yüksek tarife ekseninde hareket edecek ve sanırız yeni yasal düzenlemenin getirdiği olanaklarla sigorta şirketlerinin yapacakları zamlar bir daha vatandaşlarımızı şaşkına çevirmeyecek.

 

Ancak bu konuyu tartışırken topu sadece sigorta şirketlerine atmamak lazım. Zira sigorta şirketleri sonuçta ticari kuruluşlar ve kar/zarar hesabı üzerinden uygulama yapıyorlar. Eğer millet olarak bugüne kadar kullandığımız gibi araç kullanmaya devam eder, bu kadar çok ölümlü, yaralanmalı kazaya neden olursak trafik sigortası fonu bir süre sonra yine bu tazminat ödemelerini karşılayamaz hale gelir. Bu durumu kolayca “o zaman kaza yapandan çok prim alsınlar” cevabıyla savuşturamayız. Zira alınacak fazla primin sınırı belli, 1000 TL daha fazla prim alarak hazırlanan poliçe için yüzbinlerce lira tazminat ödemek zorunda kalınıyor. Bizim her gün gazete/tv haberlerinde aksiyon olarak izlediğimiz trafik kazası haberlerindeki olaylar için sigorta şirketleri ciddi tazminatlar ödüyor.

Dolayısıyla sigorta primlerinin makul ölçülerde seyretmesinin diğer bir ayağı sürücülerin dikkatli araç kullanmasıdır. Her dini bayram öncesinde “bu yıl kaç kişi ölecek?” diye tahmin yarışı yapılan bir ülkede sigorta primlerinin düşmesini beklemek hayalcilik olur. Geçtiğimiz yıllarda nasıl oluyordu, diyebilirsiniz. Geçtiğimiz yıllarda sigorta şirketlerinin anlamsız rekabeti nedeniyle aşırı düşük primler ödemiştik ama bunun da acısı şu an yaşadığımız gibi fazlasıyla çıkıyor bizden.

 

Sonuç olarak trafik ve tabii ki kasko primlerini esas düşüren unsur iyi sürücülerin artmasıdır. Trafik kurallarına uyan, direksiyon başına geçtiği anda kendi aracındaki ve dışındaki herkese karşı sorumluluk sahibi bir kişi olarak aracını kullanan sürücülerin artmasıyla sigorta primleri gerçekçi ve kalıcı bir seviyeyi bulacaktır.

 

Kazasız günler dileğiyle?


POZİTİF GRUP SİGORTA ARACILIK HİZMETLERİ LTD.ŞTİ.

FAHRETTİN KERİM GÖKAY CAD.

NO:227/5

GÖZTEPE-KADIKÖY-İSTANBUL

 

TEL: 0216 541 9757-58

FAX:0216 5419763

GSM:0534 410 04 15

mail: [email protected]

 

 

 

 

Bu haber 706 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER