Boğaziçi İmarın Değişimi İstendi

Boğaziçi İmarın Değişimi İstendi

Tarih 23 Nisan 2016, 15:32 YazdırBu haberi yazdır

İmar durumundan menün olmayan mahalle dernekleri , 12 Nisan günü Yıldırım Toplantı Salonu'nda , yoğun bir vatandaş topluluğu ile bir araya geldi.

İmar durumundan menün olmayan mahalle dernekleri , 12 Nisan günü Yıldırım Toplantı Salonu'nda , yoğun bir vatandaş topluluğu ile bir araya geldi.


İmar kararının çıkmasının ardından kısa süre içerisinde , Küçüksu , Yavuztürk , Ferah , Mehmet Akif Ersoy , Güzeltepe , Çengelköy , Bahçelievler , Küplüce ve Kirazlıtepe mahallelerinde platformlar ve dernekler kurulmuştu.

Bu dernekler kendi aralarında toplantılar yapıyorlardı . Fakat 12 Nisan günü bütün dernekler bir araya gelerek ortak bir amaç için toplandılar. Bunu dilekçeye dökerek , belediyeye iletme yolunu seçtiler.

İbrahim Uzun , Dernek adına yaptığı açıklamada , " Çevremiz gökdelenlerle doluyor ama biz beş lot ve 1.5 emsal alıyoruz . Çok yetersiz . Ümraniye , Kağıthane imarını bizde istiyoruz . Buraların nüfusunu azaltmak istiyorlar galiba . Bunu kabul etmiyoruz ." dedi .


Yavuztürk İmar Platformu adına konuşan Murat Karaca ise şu açıklamayı okudu , " Sevgili mahalle sakinlerimiz , Yavuztürk İmar Platformu ve Üsküdar Mahalleleri İmar İyileştirme ve Yaşatma Derneği tarafında düzenlenen imar konulu toplantımıza hoş geldiniz.

İmar uygulamasının yükselmesi bizim için siyaset değil gelecek meselesidir. İmar Meselesi bizler için 30 yılı aşkın bir meseledir. 1983 yılında 2960 sayılı Boğaziçi Kanunu çıkartılarak boğazımıza bir pranga takılmış ve bu pranga halen devam etmektedir. Çünkü kanun diyor ki , geri görünümde oturum 0.15 , yükseklik 4 kat etkilenim alanında oturum 0.15 , yükseklik 5 kat olacaktır. Şehir büyümüş , İstanbul'un köyleri ilçe olmuş  yeni mahalleler, ilçeler oluşturulmuş ama bizim sorunumuz hala yerinde durmaktadır. Çevre mahallelerimizde ve ilçelerde emsaller 3-4-5-6-7-10-15'lere kadar çıkmış , ama biz halen 0.15'de kalmışız.

04/09/2013 tarihinde İ.B.B Başkanlığınca onanan 1/1000 ölçekli Boğaziçi Geri Görünüm ve Etkilenme Bölgesi Koruma Amaçlı Revizyon Uygulama İmar Planı'nda , Yavuztürk mahallesini oluşturan bölgede ki konut alanının yapılanma şartları , ayrık düzen 5 kat oturum ( taks ) 0.15 kask : 0.75 emsal değerinde belirlenmiştir.

2014 yerel seçimlerinde Üsküdar Ak Parti Belediye Başkan Adayı sayın Hilmi Türkmen , bu uygulamanın yeterli olmadığını , sorunu çözmeyeceğini söyleyerek , Şehircilik Bakanı ve Başbakan'ında onayını aldığını , 1 yıllık titiz bir çalışmanın ürünü olduğunu söylediği yeni bir imar teklifini pankartlar ve broşürler ile hayırlı olsun diyerek ilan etti . Bu imar uygulamasında oturum ( taks) 0.25 , emsal ( kask ) 2 , yükseklik 8 kat + 2 bodrum kat + çıkmalar ve çatı arası idi . Yani bu şu demekti , 3.5 - 4 emsal.

Yani 100 metre arsası olan 350-400 metre inşaat yapabilecekti ve halktan bu uygulama kabul gördü . Belediye Başkan Adayı , Başkanımız oldu , bizler onun sözünü tutmasını beklerken , 2015 Haziranında yeni bir uygulama ile çıktı karşımıza ve 6/4/2016 tarihinde , 30 yıllık sorun çözüldü diyerek nihai sonucu sevinçle açıkladı . Neydi bu tarihi imar uygulaması , oturum ( taks ) , 0.15 kask ( emsal) 0.75 , geri görünüm 4 kat , etkilenme 5 kat , kod kurtarırsa +2 bodrum , toplamda 1.5 emsal . Yani 100 metre arsası olan 150 metre inşaat yapabilecektir.

Gelinen nokta , yetersiz , bu sorunu çözmez denilen 2013 uygulamasına geri dönüldü ve bizlerde Hayal Kırıklığı oluştu.

Değerli Üsküdarlılar ; şimdi ise bizleri yani sizleri bu imar uygulaması bizim sorunumuzu çözmez diyenleri milletin önünü kapatmakla , çözümü engellekle vebale girmekle itham ediyorlar. Yeterli değil diyen sen , yeni imar uygulaması ortaya koyan sen , oyu alıp başkan olan sen , sözünü tutman gerekirken eski uygulamaya dönen sen , başarılısı , iyisin , fakat benden aldığın oyun karşılığını ver , sözünde dur diyen ben , bizler kötü ve suçlıyız . Artık karşınızda öyle bir seçmen yok . "Söz veririm ama tutmam , onlarda unuturlar ama ben yine oyumu alırım" diyorsan yok öyle bir seçmen.

Bizler artık sözlerin tutulmasını istiyoruz . Bizler artık çevremizdeki ilçelerde ki imar uygulamalarını istiyoruz .

Bizler nüfus yoğunluğu hiç bir yerde gözetilmemişken , burada böyle bahanelerin dile getirilmemesini istiyoruz .

Bizler artık bu işi 2960 sayılı yasanın değişimi ile çözülecekse , o yasanın değişimi için ne gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz .

Bizler artık hazırlanan ama bir türlü torbaya girmeyen yasanın artık torbaya sokulmasını istiyoruz .

Velhasılkelam , bizler artık mazeret değil çözüm istiyoruz .

Bizleri kurtaracak emsalleri çevre mahalle ve ilçeleri göz önünde bulundurularak verilmesini istiyoruz .

Bunlar oluncaya kadar yeni ama eski imar uygulamasını kabul etmiyoruz ve ihtiyacımızı karışlayan imar uygulamasını alana kadar mücadeleye devam edeceğimizi buradan beyan ediyoruz .

Birlik olalım ve mücadeleye devam edelim .

İnanın kazanan biz olacağız . Saygılarımla. "
Bu haber 1105 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER