Çengelköy de 6 Ocak TEOFANİ Yortusu yapıldı

Çengelköy de 6 Ocak TEOFANİ Yortusu yapıldı

Tarih 06 Ocak 2016, 14:05 YazdırBu haberi yazdır

Çengelköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Kiropulos ve yönetici arkadaşları 6 Ocak sabahı ayin için Kilise papazı ile tüm hazırlıkları yapmışlardı.

Çengelköy de 6 Ocak TEOFANİ Yortusu yapıldı

Çengelköy Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı Başkanı Vasil Kiropulos ve yönetici arkadaşları 6 Ocak sabahı ayin için Kilise papazı ile tüm hazırlıkları yapmışlardı.

Hz. İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümüÇengelköy’de bulunan Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi’nde yapılan ayinin ardından denizden haç çıkarma töreniyle kutlandı. Haç çıkarma sırasında Metropolit Athanasios Papas’ın denize haçı iki kez atar gibi yapması eğlenceli anlar yaşanmasına neden oldu.


Hristiyan inancına göre 6 Ocak olan Hazreti İsa’nın doğumu ve vaftiz edilişinin yıl dönümü Üsküdar Çengelköy’de düzenlenen ayinle kutlandı. Metropolit Athanasios Papas’ın Çengelköy’de bulunan Rum Ortadoks Aya Yorgi Kilisesi’nde yönettiği ayinin ardından kiliseden çıkan kortej, dualar ederek Çengelköy İskelesi’ne geldi.


Metropolit Athanasios, haçı iskeleden atacağı sırada eğlenceli anlar yaşadı. Teknede haçı çıkarmak için bekleyen gençleri yanıltmaya çalışan Metropolit Athanasios, iki kez haçı denize atar gibi yaptı. Yaşanan eğlenceli anların ardından Metropolit’in haçı denize atmasıyla 5 genç bir tekneden buz gibi denize atladı. Kıyasıya yarışta George Gökmen, denizden çıkardığı haçı öperek Metropolit’e sundu. Metropolit Athanasios Papas da, Gökmen’e altın haç kolye hediye etti.
Metropolit Athanasios Papas, törenin sonunda Türkçe iyi dileklerde bulunarak "Denizlerimizde balık bol olsun" dedi.

 

Bilgi ;

Teofani (Grekçe’de “görünmek” “zuhur etmek” anlamına gelen “Theophania” sözcüğünden türemiştir), Ortodoks Kilisesi’nin başlıca yortularından biri olup 6 Ocak’ta kutlanmaktadır. Bu yortuda Rab Mesih’in vaftizi aracılığıyla Kutsal Üçleme'nin kendini dünyaya gösterip ilan etmesi hatırlanmaktadır.

MESİH’İN VAFTİZ EDİLİŞİ

Teofani yortusuyla Mesih’in öncü peygamber Yuhanna tarafından Ürdün Nehri’nde vaftiz edilişi ve peygamberlik görevine başlaması anılır. Teofani, 25 Aralık’ta başlayıp 6 Ocak’ta sona eren Noel döneminin doruk noktasıdır. Mesih’in vaftizinin mistik anılmasına paralel olarak, bu gün Suların Kutsanması töreni yapılır ve kutsanan sular inanlıların evlerinin papaz tarafından takdis edilmesinde kullanılır.

Bu haber 747 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER