Dershaneye aynen devam

Dershaneye aynen devam

Tarih 27 Temmuz 2015, 14:17 YazdırBu haberi yazdır

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershaneleri kapatan yasal düzenlemenin iptaline yönelik verdiği kararın gerekçesini açıklamasının ardından dikkatler bundan sonra ne olacağına çevrildi.

Dershaneye aynen devam

 

Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) dershaneleri kapatan yasal düzenlemenin iptaline yönelik verdiği kararın gerekçesini açıklamasının ardından dikkatler bundan sonra ne olacağına çevrildi.

 

Bir yılı aşkın süredir Türkiye gündemini meşgul eden dershanelerin geleceği ile ilgili bazı senaryolar şöyle: 

 

AYM’nin kararına göre dershane sistemi tam anlamıyla eski haline de dönebilecek, tamamen yeni bir yasal düzenleme ile bu kurumlara başka bir isim altında ya da başka bir faaliyet alanı belirlenerek yeni bir form da kazandırılabilecek.

 

MEB, geçen yıl çıkardığı yasa ile Özel Öğretim Kurumları Kanunu’ndaki, “dershane” ibaresi ve tanımını kaldırmıştı. AYM ise “dershane” ibaresini kaldıran düzenlemeyi dün iptal etti. Şimdi yeniden “dershane”lerin aynı isimle kurulabilmesi için bir yasal düzenleme ile “dershane” tanımının yeniden yasaya girmesi gerekiyor. Söz konusu düzenleme yapılmadan henüz kapanmamış dershanelerin hangi kanuna göre devam edeceği belirsiz görünüyor. 

Özel okula dönüşmüş, dönüşüm programına girmiş ama henüz ruhsatını almamış ya da dönüşmemiş kurumların tümünün 1 Eylül 2015’e kadar ellerinde dershane ruhsatları bulunuyor. Ancak MEB’in yeni yasada söz konusu kurumlar için dershane tanımlamasını yeniden yapıp yapmayacağı belli değil. AYM’nin, 1 Eylül 2015 “son” tarihine yönelik verdiği iptal kararıyla, isteyen tüm dershanelerin 1 Eylül 2015 sonrasında da dershanecilik faaliyetini sürdürmesinin önünde engel kalmadı. Ancak tabelası olan, ruhsatı hâla elinde bulunan kurumların hangi mevzuata göre çalışacağı ya da ilk kez dershane açmak isteyen kurumların MEB’e neye göre başvuracağı belli değil. 

MEB’in, acil olarak bir yol haritası belirlemesi ve gereken yasal düzenlemeleri gerçekleştirmesi gerekiyor.

 

Dönüşenler devam edebilir

 

Dönüşen dershanelerin hukuki varlığı ise gerekçeli kararda güvence altına alındı. Dönüşen kurumlar isterlerse, mevcut şartlarla özel okul olarak kalmaya devam edebilecek. Ancak, isterlerse yeniden dershane de olabilecekler. AYM kararıyla iptal edilen bir diğer düzenleme de en az 6 yıl sigortalı çalışmış dershane öğretmenlerinin KPSS’ye girmeden yalnızca sözlü mülakatla MEB kadrolarında istihdam edilmesi ile ilgili maddeydi. 

Bu maddenin iptali ile kurumu kapanmış ya da kurumundan MEB’de istihdam edilebilme umuduyla ayrılmış öğretmenler de açıkta kalmış oldu. 16 bin dershane öğretmeni MEB kadroları için başvuruda bulunmuştu.

 

Bu haber 1006 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER