Cahit Zarifoğlu, vefatının 27. yılında kabri başında anıldı

Cahit Zarifoğlu, vefatının 27. yılında kabri başında anıldı

Tarih 10 Haziran 2014, 13:42 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar Belediyesi tarafından Beylerbeyi Küplüce Kabristanı’nda düzenlenen anma töreninde Cahit Zarifoğlu’nun ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu ve şiirlerinden örnekler seslendirildi.

Cahit Zarifoğlu, vefatının 27. yılında kabri başında anıldı

 

Üsküdar Belediyesi tarafından Beylerbeyi Küplüce Kabristanı’nda düzenlenen anma töreninde Cahit Zarifoğlu’nun ruhu için Kur’an-ı Kerim okundu ve şiirlerinden örnekler seslendirildi. Ünlü şairi anma törenine Milli Eğitim Bakanı Prof. Dr. Nabi Avcı, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili, yazar ve şairler ile Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri ve öğrenciler katıldı. Cahit Zarifoğlu’un Küplüce’deki kabri başında düzenlenen anma törenine eşi Berat, kızı Arife ve oğlu Ahmet Zarifoğlu da hazır bulundular.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Cahit Zarifoğlu’nun Türkiye’nin yetiştirdiği soyadı gibi zarif ve kibar insanlardan biri olduğunu belirterek, “Cahit Zarifoğlu, hayatı bir şiir ve sanat olarak bakardı. Kendisini bir çocuk gibi görürdü. Çalışmalarını çocuklara adadı. Biz Milli Eğitim Bakanlığı olarak özellikle genç nesiller tarafından Zarifoğlu’nun tanınmasını istiyoruz. Bu yönde çalışmalar yapacağız” dedi.

Cahit Zarifoğlu’nun kayınpederi rahmetli Kasım Arvasi’nin de alim ve fazıl bir zat olduğunu hatırlatan Bakan Avcı, Kasım Arvasi’nin de örnek çalışmalar yaptığını ve yüzlerce öğrenci yetiştirdiğini hatırlattı.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de konuşmasında Cahit Zarifoğlu’nun Türk  fikir hayatında iz bıraktığını belirterek, “Üsküdarımızın altı da da üstü de mübarek insanlarla doludur. Bu mümtaz şahsiyetleri gençliğimize tanıtmalı ve onların fikirlerinden  faydalanmalarını ve üstün şahsiyetlerini örnek almalarını sağlamalıyız” şeklinde konuştu. Türkmen, Zarifoğlu için “Mekanı cennet olsun” diyerek sözlerini bitirdi.

Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin de yılların herkes için uzun geçtiğini, ancak Cahit Zarifoğlu’nun kısa ömrüne çok şey sığdırdığını belirterek, “Cahit Zarifoğlu, ömrünü çocuk gibi ve çocuklara adayarak sürdürdü. Ortaya koyduğu eserler günümüzde bile gençlerimiz ve çocuklarımız tarafından keyifle okunmaktadır” şeklinde konuştu.  

İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Prof. Dr. Ahmet Emre Bilgili de konuşmasında Cahit Zarifoğlu’nun kitaplarından alıntılar yaparak, geride bıraktığı bu eserlerin Türk gençleri ve çocuklarına iyi tanıtılması ve okutulması gerektiğini söyledi. 

 

Cahit Zarifoğlu kimdir?

“Sözlerin Prensi” olarak ünlenen şair ve yazar Cahit Zarifoğlu, 1940’ta Ankara’da doğdu. Çocukluğu Siverek, Maraş ve Ankara’da geçti. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatını bitirdi. Diriliş dergisinde şiirleri yayımlandı. 7 Haziran 1987’de genç yapta hayatını kaybetti. Zarifoğlu’nun kendi dilinden hayat hikayesi şöyle: 

"1940'ta Ankara'da doğdum. Rahmetli babam hakimdi. Bu vesile ile çocukluğum Güneydoğu'da geçti. İlkokula Siverek'te başladım. Maraş ve Ankara'da bitirdim. Ortaokula ise Kızılcahamam'da başladım, liseyi Maraş'ta tamamladım. Aslen Maraşlıyım.

Ceddimiz 300 yıl kadar önce Kafkasya'dan Maraş'a gelip yerleşmişler. Bunlar üç kardeşmiş ve içlerinden birinin adı Zarif'miş. İşte bizim aile bu Kafkasyalı Zarif'ten geliyor. Daha çok bu sebeple olacak Kafkasya'yı çok seviyorum.

Edebiyata lise yıllarında şiir ve kompozisyonlar yazarak başladım.
Usta hikayeci Rasim Özdenören, şair Erdem Beyazıt, şair Alaaddin Özdenören ile aynı sıralarda okuduk.
Liseden sonra İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı'nı bitirdim. Öğrenciliğim sırasında çalışmak zorundaydım. Muhtelif gazetelerde sayfa sekreteri olarak çalıştım. Bu yüzden tahsilim biraz ağır aksak ilerledi. Bütün bunlar zarfında vazgeçmediğim,değişmeyen, istikrarlı bir yönüm vardı, o da şairliğim ve yazarlığımdı.
Sezai Karakoç ağabeyin yayınladığı Diriliş dergisinde şiirlerim yayınlandı. Ağabeyin sohbetlerinden ve yazdıklarından çok şeyler öğrendik. Her anlamda bizim hocamızdı. Yetişmemizde çok büyük faydası oldu. Sonra Nuri Pakdil ve arkadaşlarının yayınladığı Edebiyat dergisinde yazdım. 1976'dan itibaren ise ben, Erdem Beyazıt, Rasim Özdenören, Akif İnan ve Nazif Gürdoğan'nın kurucuları olduğu Mavera dergisinde şiirlerim, 1-2 hikayem, senaryo çalışmalarım, günlüklerim ve Okuyucularla ismini verdiğimiz sohbetlerim yayınlandı. Birkaç yıldan beri ise roman çalışıyorum. Bunlardan ilki Savaş Ritimleri 1985'te yayınlandı. Ayrıca çocuk edebiyatı dalında kitaplar yazdım."

Değişik dönemlerde ilkokul öğretmen vekilliği ve Almanca öğretmenliği yapan Cahit Zarifoğlu, 1976'dan itibaren TRT Genel Müdürlüğü'nde mütercim sekreter olarak görev aldı. Farklı gazete ve dergilerde yazıları yayımlandı. 1984'te Türkiye Yazarlar Birliği Çocuk Edebiyatı Ödülü'nü alan Zarifoğlu, 7 Haziran 1987'de Yâr'ine kavuştu
Bu haber 754 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER