ÇÖPÜ AZALT VE ÇEVREYE ATMA...

ÇÖPÜ AZALT VE ÇEVREYE ATMA...

Tarih 01 Ekim 2021, 12:42 YazdırBu haberi yazdır

2008’de Estonya’da 50.000 insanın bir araya gelerek 10.000 ton katı atığı toplamasıyla başlayan eylem tüm dünyada yaygınlaşmış olup, ülkemizde de Let’s Do It Türkiye tarafından organize ediliyor.

ÇÖPÜ AZALT VE ÇEVREYE ATMA...


21 Eylül Dünya Temizlik Günü Etkinliği

 

2008’de Estonya’da 50.000 insanın bir araya gelerek 10.000 ton katı atığı toplamasıyla başlayan eylem tüm dünyada yaygınlaşmış olup, ülkemizde de Let’s Do It Türkiye tarafından organize ediliyor.

Bu çerçevede geçen yıl 15 Eylül 2018 tarihinde gerçekleşen eylemde, 58 şehirde 50.000 gönüllünün katılımı ile 128 ton katı atık toplanmıştı. Bu yıl da 21 Eylül’de hayata geçirilen eyleme 116 bin kişi katılarak 790 ton çöp topladı.

21 Eylül Dünya Temizlik Günü kapsamında Çöpüne Sahip Çık Vakfı gönüllüleri bir çok noktada temizlik yaparak farkındalık yarattı. Ayrıca Darüşşafaka Çocuk Şenliği’nde Atıkcan ile çocuklar ile Çöpü Sıfırla oyunu oynandı. Etkinlik sonunda çocuklarla çevre temizliği yapılarak Dünya Temizlik Günü’ne dikkat çekildi.

Doğadaki atıkların büyük bölümünü oluşturan plastik çatal, bıçak kaşıklar, pipetler, naylon poşetler, tek kullanımlık tabaklar, kâğıt-plastik bardaklar ve PET benzeri tek kullanımlık şişeler gündelik gündelik hayatta yaygın olarak kullanılıyor ve bu ürünler genellikle ya gereksiz ya da ikame edilmesi oldukça kolay.

Bunun yanı sıra, zaten kullanım amaçları gereği bir kez kullandıktan sonra çöp haline gelen ve doğada çözünmesi uzun yıllar alan bu ürünler geri dönüşüme yollanmadıklarında sağlığımız ve dünyamız için büyük tehdit oluşturuyor.

Tek kullanımlık ürünler ile ilgili bazı çarpıcı veriler:

·         Yüzlerce türü bulunan plastik ürünlerin doğada çözünme süresi 20 yıldan 1000 yıla kadar uzanıyor.

·         Tüm dünyada her yıl 5 trilyona yakın naylon poşet kullanılıyor.

·         Denizlerde son bulan çöplerin %80’i karada çevreye attıklarımızdan oluşuyor. Yani sokakta attığımız plastik yediğimiz balığın içinden çıkabiliyor.

·         Denizlerdeki çöplerin %70’i tek kullanımlık plastiklerden oluşuyor.

Kampanya çerçevesinde hazırlanan video İstanbul Havalimanı’nda, İstanbul toplu taşıma araçları gibi kamuya açık alanlarda yer alan ekranlarda gösterildi.

Doğaya sahip çıkmak için siz de tek kullanımlık ürünleri hayatınızdan çıkarın!

Toplumsal davranış dönüşümünün gerçekleşmesine ve farkındalığın arttırılmasına yönelik hazırladığımız dijital ve görsel içerikler, paydaşlarımızın da destekleriyle farklı kamusal alanlarda sergilenmiş, bu biçimde toplumun her kesimine ulaşılması hedeflenmiştir.

Bu hedef doğrultusunda “Çöpünü Çöpe At" Açıkhava görsel çalışmamız  2015 yılında başlamış, İstanbul’da ilan panoları ve otobüs duraklarındaki raketlerden oluşan 700 farklı noktada görsel  sergilenmiş ve 7 milyondan fazla kişiye erişilmiştir.

Ayrıca benzer bir işbirliği Şehir Hatları AŞ ile yürütülmüş, İstanbul’un Kabataş, Kadıköy, Üsküdar, Çengelköy, Anadolu Kavağı, Eminönü ve Kabataş iskelelerinde yer alan 6 adet panoda “Çöpünü çöpe at, vapuruna, denizine sahip çık” sloganıyla konuya dikkat çeken diğer bir görsel çalışma yer almıştır.

REDDET

Plastik poşetler, meşrubat pipetleri, kağıt-plastik bardaklar gibi tek kullanımlık ürünleri kullanmayı reddedebiliriz. Bunun yerine kendi alışveriş çantamızı, termosumuzu, su şişemizi taşıyabiliriz.

 

AZALT

Daha az tüketmek daha az çöp demektir. Tüketimi azaltmak çöpü azaltmanın en etkili yoludur ve çevreyi korumak için en kolay yoldur.

YENİDEN KULLAN

Satın altıklarımızın %90’ını sekiz ay içinde çöpe atıyoruz. Atmak yerine onarabilir, yeniden kullanabilir ya da başkasına verebiliriz.

 

GERİ DÖNÜŞTÜR

Geri dönüşüm çöp olarak doğaya atılacak maddelerin değerlendirilmesini sağlar. Hem sürdürülebilir bir çevre koruma ve ekonomi için ayrıştırma ve geri dönüşüm yapmalıyız.

Çöp nasıl azaltılır?

Çöpü azaltmak, azaltılan çöpü ayrıştırarak doğru yere atmak her bireyin sahip olması gereken bir sorumluluk ve alışkanlıktır. Satın alırken ambalajsız ya da ambalajı daha az olan ürünleri tercih etmek, doğada çözünen malzemelerden yapılmış olan alternatifleri tüketmek, tek kullanımlık ürünlerden uzak durarak attığımız çöp miktarını azaltmak atmamız gereken en temel adımlardır.

 

 

Bu fotoğrafta gördükleriniz Altınova Kumada da bir saatlik yürüyüşte denize karışmasın diye kıyıdan topladıklarımdır. Diğer sahil yürüyüşlerimde hep benzerlerini topladım. Şunu hatırlatmak isterim kenara bırakılan çöpleri plastikleri camları kağıtları arkamızdan kimse temizlemiyor o yüzden çöplerimizi en yakın konteynere atmak üzere geri götürmeliyiz.

Plastikler küçülünce balıklara yiyecek oluyor hem onlara zarar veriyor hem de bizlere? Belediyelere de çok iş düşüyor geri dönüşüm atık kutuları yerleştirmeleri ve bunları yaygınlaştırmalı. Üsküdar belediyesi bunu iyi kötü yaptı ve yaygınlaştırıyor.

Tatil yaptığımız yerlerde görevli belediyeleri de uyarmalıyız. Ben başta Ayvalık belediyesini bu konuda hiç adım atmamasından dolayı eleştiriyor göreve çağırıyorum?

http://www.copunesahipcik.org/

Bu haber 404 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER