BEKAR DERESİ ÇEŞMESİ...

BEKAR DERESİ ÇEŞMESİ...

Tarih 28 Ağustos 2020, 17:16 YazdırBu haberi yazdır

"Çengelköy'ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. "Diyor tarih kitaplarında

BEKAR DERESİ ÇEŞMESİ...

 

"Çengelköy'ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. "Diyor tarih kitaplarında tabi sokakların caddelerin hatta mahallelerin isimlerinin zırt pırt değiştirildiği sevgili İstanbul’umuzda takip zor oluyor.

Şimdi şöyle anlatayım Güzeltepe Caddesi ile Bekardere caddesinin buluştuğu noktada Yıldırım Beyazıt Camisi bulunuyor.

Bu Cami 10 yıl önce dere yatağında olmasından ve dayanıklı olmamasından dolayı yıkıldı ve yerine yenisi yaptırıldı. O zaman ki İBB kontrolünde bir özel girişim tarafından yaptırıldı ve mahalleye hediye edildi.

O zamanlar caminin köşesinde Bekar dere çeşmesi vardı imalat sürerken biz zannettik ki yıkılan çeşmenin orjinali korunarak yerine koyulacak. Ama yanılmışız eski çeşme herhalde eski diye yıkılıp atılmış yerine gıcır gıcır bir mermer çeşme konmuştu.

Geçen ay Bekar Dere Sokağı çeşmesinin Havuzbaşı parkına  taşınması konusunda haber yapmıştık. Bazı okurlardan taşınma işlemini sanki ben yapmışım gibi tepkiler aldım ben sadece haberini yapıyorum ve tarihin korunması konusunda da hassasım. Bu ay gazetemizde Bekardere çeşmesi ni haberleştireyim diye düşündüm.

O haberin içinde umarım eski çeşmenin başına gelenler bunun da başına gelmez dediğimde konu pek anlaşılmamış demekki diyerek eski yok olan çeşmemiz ile bilgileri paylaşayım.

 

 

 Çeşme hakkında bilgi?

 

Çengelköy’ünde Bekâr Deresi Sokağı ile Güzeltepe ve Kirazlıtepe sokakları kavşağındaki bu çeşme beyaz ve kırmızı mermer kullanılarak inşa edilmiştir. Çeşmenin sağı ve solunda dörder bloktan oluşan granit taş kaplama vardır.

Bu granit blokların arasında iki ince mermer sütun ve bu sütunların üzerini tamamlayan iki renkli mermer kemer bulunmaktadır. Renkleri kırmızı ve bayaz idi.

Üst silmesi ikisi düz biri testere dişli tuğla ile örülmüştür.

 

Narin iki mermer sütunu birleştiren kemerinde:

“ Ve minel mâ’ı külle şey’in hay” ayeti yazılıdır.1325 / 1907 “ve her canlı şeyi sudan yarattık “anlamına gelir.

Yaptıranın adı yoktur, haznesi kaba taş ve çimento sıvalı olup çatısı kiremittendir. Rivayete göre Aliye hanım tarafından yaptırılıp mahallenin hizmetine sunulmuştur.

Çeşme 1952 yılında tamir edilmiştir. Yıldırım Beyazıt camii önündeki çeşmeden Tarihi Vakıf Çengelköy Menba suyu akmaktadır.

Çengelköy de tarih kitabı böyle yazıyor ancak o çeşmeden eser yok çünkü mermer olarak eski yerinde başka bir çeşme duruyor. Cami yenilenmeden evvel çeşmenin su haznesinin olduğu yerde bir çay ocağı vardı önünde çay içilirdi diye hatırlıyorum.

 

 

 

Bu haber 485 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER