İNCİ ARAL CUMBA SANATTA SÖYLEŞİYE KATILDI

İNCİ ARAL CUMBA SANATTA SÖYLEŞİYE KATILDI

Tarih 17 Mart 2019, 19:50 YazdırBu haberi yazdır

17.Mart Pazar günü 20 yılı aşkın bir süredir Çengelköy’de yaşayan ünlü yazar İnci Aral Cumba Kültür Sanat Platformunun söyleşi konuğu oldu.

İNCİ ARAL CUMBA SANATTA SÖYLEŞİYE KATILDI


17.Mart Pazar günü 20 yılı aşkın bir süredir Çengelköy’de yaşayan ünlü yazar İnci Aral Cumba Kültür Sanat Platformunun söyleşi konuğu oldu.


Söyleşinin yöneticisi Deniz Tüzün ilk sorusunu sordu ve söyleşi başladı İnci Aral başladı anlatmaya 40 dan fazla katılımcı 2 saat boyunca dikkatle dinledi.


İnci Aral “yaptığım iş yalnız yapılan bir iş bu tip söyleşilerle okuyucularımızla buluşuyoruz, davetiniz için teşekkür ederim. Babamın mesleği gereği Anadolu’nun çeşitli yerlerini görme fırsatım oldu erken yaşta babamı ve sonra da annemi kaybettim. Bursa’da bir müddet yaşadıktan sonra yatılı olarak liseyi ve Gazi Ün. Resim bölümünü bitirdim. İlk evliliğimi yaptıktan sonra Manisa de yaşadık orada çocuklarım oldu, ikinci eşim yazarlık konusunda çok destek oldu, yazma serüvenim güçlendi gelişti.    


İlk dört kitabım yayınlandığı ve iki ödül aldığım halde hala tanınmıyordum, başka mutlu olduğum Kibele sanat galerisinin sorumlusuydum. Bu arada çocuklarım büyümüştü.


Ben aslında romancıyım Yaşar Nabi bana iyi bir öykücü iyi bir romancısın ama romancı olacaksın demişti.

Romanlarımda aşk da yazıyorum edebiyat hayat hakkında denemeler yazıyorum son öykü kitabım “Ruhumu öpmeyi unuttum” (2006) sondan sonra  öykü yazmadım. Toplumsal ve bireyseli bir arada anlatan bir yazarım. Roman bana çok cazip geliyor ülkemizde bol miktarda malzeme çıkıyor.”

Deniz kaptan ; Hayatınızı biçimlendiren yöne veren yazarlar kimlerdir ?


Bolu’da oturduğumuz evin çatısında bir sandık dolusu kitap bulduk çizgi romanlar hikaye kitaplarıydı bunlar. Ben onları da zevkle okudum Pekos Bill ,Tommiks de okudum ama ne bulursam okudum.


Bir çocuk için eve kitap alınması çok önemlidir.


Bir çocuk için eve kitap alınması çok önemlidir. Orhan Kemal’in Baba evi ilk etkilendiğim kitaptır şairlerden Attilla İlhan etkilendiğim isimdir. 1960-1970 arası çıkan her kitabı okudum. Anne babasız kalınca kitaplara sığındım, lisede kitaplık kolu başkanı idim dünya klasiklerine kolayca ulaşıp okuyordum. Hala çantalar dolusu kitaplar alıyor sıraya koyuyor ve okuyorum. Andre Gide’nin baktığımız şeyin özüne bakmalıyız sözünü pek severim özü görmeye çalışmalıyız.

 

Deniz Tüzün ; Okumakla besleniyoruz ama bu yeterli mi yazarlık atölyelerine nasıl bakıyorsunuz ?

Doğuş Üniversitesinde yaratıcı yazarlık dersleri verdim. Yazmanın kurallarından ziyade felsefi yönünü yazma cesaretini tartışıyorduk. Yazmak çığlıktır sıkıtınız varsa ben yazarak bir çığlık attım. O çığlığı atmak hayati bir durumdur kim ne derse desin bu çığlığı atarsınız. Yazmak karşı olmak muhalif olmaktır dinamizmimi buradan alıyorum. Tek başına yazarlık kursları ile yazar olunmaz yazarın özgün bir bakış açısı olmalıdır. Dünyada başkalarının neler yazdığını bilmeden değerli bir şeyler yazılamaz.


Kadınları yazmamın sebebi ayrıca fazladan ezilmeleridir. Kocaya itaat çocuk yap evin ile ilgilen. Kadınlar hayat bu kadar mı diyorlar ve soru soruyorlar. Kadınlar hayatlarına dokunan bir şeyler okumak istiyorlar. Artık muhafazakar kesimden de okurlarım oluşmaya başladı onlar da sorguluyorlar ve sıkıntılarını dile getiriyorlar ve dile getiren yazarları okuyorlar.


Çengelköy Gazetesi olarak İsveç de yaşıyor olsaydınız neler yazardınız sorusuna karşılık orada çok sıkılırdım her halde ve bir şey yazamazdım her halde dedi.


Ardından katılımcılar İnci Aral’ın kitaplarını imzalatmak ve fotoğraf çektirmek için yazarla bir araya geldiler.


Deniz Tüzün Yazar İnci Aral’a ve katılımcılara bu çok zevkli söyleşi için teşekkür ederek söyleşiyi sonlandırdı, cumba kafeye geçilerek çay eşliğinde sohbete devam edildi. 


inci aral - Cumba kültür sanat- 

Bu haber 3513 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER