
İNCİ ARAL CUMBA SANATTA SÖYLEŞİYE KATILDI


17.Mart Pazar günü 20 yılı aşkın bir süredir Çengelköy’de yaşayan ünlü yazar İnci Aral Cumba Kültür Sanat Platformunun söyleşi konuğu oldu.
İNCİ ARAL CUMBA SANATTA SÖYLEŞİYE KATILDI
17.Mart Pazar günü 20 yılı aşkın bir süredir Çengelköy’de yaşayan ünlü yazar İnci Aral Cumba Kültür Sanat Platformunun söyleşi konuğu oldu.
Söyleşinin yöneticisi Deniz Tüzün ilk sorusunu sordu ve söyleşi başladı İnci Aral başladı anlatmaya 40 dan fazla katılımcı 2 saat boyunca dikkatle dinledi.
İnci Aral “yaptığım iş yalnız yapılan bir iş bu tip söyleşilerle okuyucularımızla buluşuyoruz, davetiniz için teşekkür ederim. Babamın mesleği gereği Anadolu’nun çeşitli yerlerini görme fırsatım oldu erken yaşta babamı ve sonra da annemi kaybettim. Bursa’da bir müddet yaşadıktan sonra yatılı olarak liseyi ve Gazi Ün. Resim bölümünü bitirdim. İlk evliliğimi yaptıktan sonra Manisa de yaşadık orada çocuklarım oldu, ikinci eşim yazarlık konusunda çok destek oldu, yazma serüvenim güçlendi gelişti.
İlk dört kitabım yayınlandığı ve iki ödül aldığım halde hala tanınmıyordum, başka mutlu olduğum Kibele sanat galerisinin sorumlusuydum. Bu arada çocuklarım büyümüştü.
Ben aslında romancıyım Yaşar Nabi bana iyi bir öykücü iyi bir romancısın ama romancı olacaksın demişti.
Romanlarımda aşk da yazıyorum edebiyat hayat hakkında denemeler yazıyorum son öykü kitabım “Ruhumu öpmeyi unuttum” (2006) sondan sonra öykü yazmadım. Toplumsal ve bireyseli bir arada anlatan bir yazarım. Roman bana çok cazip geliyor ülkemizde bol miktarda malzeme çıkıyor.”
Deniz kaptan ; Hayatınızı biçimlendiren yöne veren yazarlar kimlerdir ?
Bolu’da oturduğumuz evin çatısında bir sandık dolusu kitap bulduk çizgi romanlar hikaye kitaplarıydı bunlar. Ben onları da zevkle okudum Pekos Bill ,Tommiks de okudum ama ne bulursam okudum.
Bir çocuk için eve kitap alınması çok önemlidir.
Bir çocuk için eve kitap alınması çok önemlidir. Orhan Kemal’in Baba evi ilk etkilendiğim kitaptır şairlerden Attilla İlhan etkilendiğim isimdir. 1960-1970 arası çıkan her kitabı okudum. Anne babasız kalınca kitaplara sığındım, lisede kitaplık kolu başkanı idim dünya klasiklerine kolayca ulaşıp okuyordum. Hala çantalar dolusu kitaplar alıyor sıraya koyuyor ve okuyorum. Andre Gide’nin baktığımız şeyin özüne bakmalıyız sözünü pek severim özü görmeye çalışmalıyız.
Deniz Tüzün ; Okumakla besleniyoruz ama bu yeterli mi yazarlık atölyelerine nasıl bakıyorsunuz ?
Doğuş Üniversitesinde yaratıcı yazarlık dersleri verdim. Yazmanın kurallarından ziyade felsefi yönünü yazma cesaretini tartışıyorduk. Yazmak çığlıktır sıkıtınız varsa ben yazarak bir çığlık attım. O çığlığı atmak hayati bir durumdur kim ne derse desin bu çığlığı atarsınız. Yazmak karşı olmak muhalif olmaktır dinamizmimi buradan alıyorum. Tek başına yazarlık kursları ile yazar olunmaz yazarın özgün bir bakış açısı olmalıdır. Dünyada başkalarının neler yazdığını bilmeden değerli bir şeyler yazılamaz.
Kadınları yazmamın sebebi ayrıca fazladan ezilmeleridir. Kocaya itaat çocuk yap evin ile ilgilen. Kadınlar hayat bu kadar mı diyorlar ve soru soruyorlar. Kadınlar hayatlarına dokunan bir şeyler okumak istiyorlar. Artık muhafazakar kesimden de okurlarım oluşmaya başladı onlar da sorguluyorlar ve sıkıntılarını dile getiriyorlar ve dile getiren yazarları okuyorlar.
Çengelköy Gazetesi olarak İsveç de yaşıyor olsaydınız neler yazardınız sorusuna karşılık orada çok sıkılırdım her halde ve bir şey yazamazdım her halde dedi.
Ardından katılımcılar İnci Aral’ın kitaplarını imzalatmak ve fotoğraf çektirmek için yazarla bir araya geldiler.
Deniz Tüzün Yazar İnci Aral’a ve katılımcılara bu çok zevkli söyleşi için teşekkür ederek söyleşiyi sonlandırdı, cumba kafeye geçilerek çay eşliğinde sohbete devam edildi.
inci aral - Cumba kültür sanat-
KÜÇÜKSU RASATHANE SPOR GOFİ HOUSE CAFE SPONSORLUĞUNDA SÜPER AMATÖR HEDEFİ İLE SEZONA BAŞLIYOR
Geçen sezon namağlup şampiyon olarak 1.Amatör lige yükselen semtimizin en önemli kulüplerinden olan Küçüksu Rasathane Spor, yeni sezona da yine çok iddialı şekilde hazırlandı.
ÜSKÜDAR’DA 30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMI ETKİNLİKLERİ
Üsküdar Belediyesi, 30 Ağustos Zafer Bayramı’nı büyük bir coşkuyla kutlamaya hazırlanıyor.
CHP 20 AĞUSTOS’DA ÜSKÜDARDA EYLEMDEYDİ
CHP nin haftada bir İstanbul bir tane de Anadolu da olmak üzere yaptığı mitinglerin bir tanesi de 20 Ağustos Çarşamba günü Üsküdar da düzenlendi.
AK PARTİ ÜSKÜDAR İLÇE BAŞKANLIĞINA TAHA SARICAOĞLU ATANDI
Üsküdar AK Partide görev değişikliği yaşandı İlçe Başkanlığı görevinden alınan Erdem Demir in yerine Taha Sarıcaoğlu atandı.
VİZYON ÜSKÜDAR 2050 GENÇLİK BULUŞMASI GERÇEKLEŞTİ
Üsküdar Belediyesi tarafından düzenlenen Vizyon Üsküdar 2050 Gençlik Buluşması kapsamında, Vizyon Üsküdar 2050 planlama süreci kamuoyu ve gençlerle paylaşıldı
ÜSKÜDAR’DA İKİ “EMEKLİLER LOKALİ”NİN AÇILIŞI GERÇEKLEŞTİ
Emeklilere yönelik sosyal destek projelerini sürdüren Üsküdar Belediyesi, iki “Emekliler Lokali”nin hizmete açılışını gerçekleştirdi.
SAADET ÜSKÜDAR’DA HÜSEYİN ÇAKMAK DÖNEMİ
Saadet Partisi Üsküdar İlçe Başkanlığı’nda Hüseyin Çakmak ilçe başkanlığı görevi getirildi.
BOĞAZİÇİ CEMEVİNDE MUHARREM LOKMASI PAYLAŞILDI
13 Temmuz Pazar günü öğlen saat 13.00 de Muharrem matem oruçları sonrası Muharrem ayına özgü kazanlarda aşure pişirildi ve dağıtımı yapıldı.
ÜSKÜDAR BELEDİYESİ ‘’2025 SÜNNET ŞÖLENİ’’ KAYITLARI BAŞLADI
Üsküdar Belediyesi, sosyal belediyecilik anlayışı doğrultusunda ihtiyaç sahibi ailelere yönelik desteklerine devam ediyor.
AK PARTİ ÜSKÜDAR’DA GÖREV DEĞİŞİKLİĞİ BEKLENİYOR
Adalet ve Kalkınma Partisi Üsküdar İlçe Başkanı Erdem Demir görevinden istifa ettiğini duyurdu.