CHP, İstanbul Kent Anayasasını açıkladı

CHP, İstanbul Kent Anayasasını açıkladı

Tarih 11 Kasım 2018, 09:44 YazdırBu haberi yazdır

CHP İstanbul İl Örgütü, yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esasların yer aldığı İstanbul Kent Anayasasını açıkladı.

CHP, İstanbul Kent Anayasasını açıkladı


CHP İstanbul İl Örgütü, yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esasların yer aldığı İstanbul Kent Anayasasını açıkladı.

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul İl Örgütü 31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilecek yerel yönetim seçimlerine yönelik çalışmalarına devam ediyor. CHP'nin yerel yönetim anlayışına ilişkin ilke ve esasların yer aldığı İstanbul Kent Anayasası, CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu'nun katılımıyla Şişli Radisson Blu Hotel’de kamuoyu ile paylaşıldı. İstanbul’da yerel yönetimlerin esas almak zorunda olacağı kuralların yer aldığı İstanbul Kent Anayasası, sivil toplum örgütleri, sendikalar, meslek odaları ve İstanbul halkının görüş ve önerilerinin ardından son şeklini alacak. Basın toplantısına CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Şişli Belediye Başkanı Hayri İnönü  ve çok sayıda CHP yöneticisi katıldı.


‘İHANET EDİLEN DEĞİL KENDİSİNE AŞIK OLUNAN KENT’

İstanbul Kent Anayasası ile ilgili taslağı CHP İstanbul İl Başkanı Dr. Canan Kaftancıoğlu paylaştı. Kaftancıoğlu, “Kente ihanet eden anlayışın, İstanbul’u dolayısıyla İstanbulluyu ne hale getirdiği hepimizin malumu. Ve bu kadim kenti korumak ve yine, yeniden ihanet edilen değil, kendisine aşık olunan yaşanası bir kent yaratmak sizlerin yani İstanbulluların elinde. Öncelikli sorumluluğumuz; yok edilmeye çalışılan İstanbullu kimliğini yeniden ortaklaşa hissedebilmek ve bu kentte yaşayan tüm insanları, farklılıklarına rağmen ortak İstanbulluluk kimliği altında buluşturabilmek olmalıdır. Bunun için de tarih ve doğa arasında kurulan ve bize İstanbul olarak dönen bu muhteşem senteze saygı duymalı ve bir arada yaşama kültürünü kent kimliği içinde güçlendirmeliyiz. İdare etmeye değil yönetmeye talip bir anlayış İstanbul’u yeniden kent kimliğine büründürebilir. Ve kentin olağanüstü tarihi, doğası, kültürel ve insani zenginliği korunarak gelişmesi sağlanabilir” dedi.

Kaftancıoğlu, “İstanbul halkının birlikte yazacağı, sahipleneceği bir anayasa gelecekte İstanbul’u yönetecek siyasi anlayışlar için hem yol gösterici hem de bağlayıcı olacaktır. İste bu nedenlerle; İstanbul Kent Anayasasını bizzat İstanbullularla birlikte geliştireceğiz” diye konuştu.

CHP’NİN KENT ANAYASASININ BAZI TEMEL İLKELERİ

Kaftancıoğlu, İstanbul Kent Anayasası’na ilişkin temel ilke ve kural önerilerinden bazılarını şöyle sıraladı:

- ‘Ben yaptım oldu!’ mantığı ortadan kaldırılacak; katılımcı yönetim anlayışıyla büyük projeler, uzmanlarla, STK’larla vb. konuşarak, proje yarışmaları düzenlenerek hazırlanacaktır.

- İlgili tüm STK’ların ve meslek örgütlerinin belediye meclisleri ve çalışma komisyonlarına katılımı sağlanacaktır.

- İstanbul’un bütçesini İstanbullu bilecek; katılımcı bütçe uygulamalarıyla, açık, şeffaf ve denetlenip hesap verilebilir bir bütçe hazırlanacaktır.

- İstanbul’un tüm ekonomik, fiziksel ve sosyal planları güncellenecek; her uygulama planlı olacak; planlı bir gelişim dönemi başlatılacaktır.

- Ulaşımı insana yaraşır bir noktaya taşımak için, ulaşım planları güncellenecek; toplu ulaşıma, metro ve diğer raylı sistemlere, deniz taşımacılığına öncelik verilecek; İstanbul’un ulaşımı tek elden yönetilecektir.

- Kuzey ormanları, su havzaları, memba suları, göller, dereler, denizler, kıyılar korunacak; İstanbul’un çevresel-ekolojik değerleri geleceğe taşınacaktır.

- Aktif yeşil alanlar, parklar arttırılacak; büyük kent parklarının yanı sıra ilçelerde de semt parkları yapılacaktır.

- Yüreklerde deprem korkusu kalmayacak şekilde binaların güçlendirilmesi ve gerektiğinde yenilenmesi desteklenecek; afet eğitimi yaygınlaştırılacaktır.

- İstanbul tarihi dokuları ve zenginlikleri hak ettiği ilgiyi görecek; Tarihi Yarımada ‘açık müze kent’ haline getirilecektir.

- İstanbul’un en ihtiyaç sahibi mahallelerinden başlanarak, ilçe belediyeleriyle birlikte tüm 0-4 yaş arası çocuklarımızı kapsayacak kreşler hızla tamamlanacaktır.

- Gençlerimiz özgür bir şehirde yaşayacak; gençlerimizin enerjisinden, dinamizminden en etkin şekilde yararlanılacak; onlara mesleki eğitim ve iş imkanları başta olmak üzere her tür eğitsel, sanatsal ve sportif olanaklar sağlanacaktır.

- İşsizlik, geçim sıkıntısı ve hayat pahalılığı altında ezilen İstanbullular saptanarak yaşam standartlarının arttırılmasına destek olunacaktır.

- İçinde yaşadığımız kentin kaldırımları, sokakları, caddeleri, parkları, meydanları birer okuldur. İmar planları bu anlayışla ele alınacak ve kenti oluşturan semtlerin, mahallelerin kültür genleri hayata kazandırılacaktır.

- Her mahalle, her semt, öncelikle o bölgede yaşayan insanların gelişimini, yaşadığı kentle bütünleşmesini sağlayacak şekilde yeniden ele alınacaktır.

- Mahallerde yaşayanların katılımını sağlamak için mahalle evleri oluşturulacak; uzman gönüllü katılımcıların desteğinde çalışma mekanları ve yaratıcılık merkezleri kurulacaktır; bu yerler aynı zamanda katılımcı mahalle örgütlenmelerinin buluşma mekanları olacaktır.

- İlçe ve mahalle düzeyinde uzmanların ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla kentte yaşayanlara imar konularında şeffaf bilgi veren ve haklarını aktaran danışma merkezleri kurulacaktır.

‘31 MART’TA NE YAPACAĞIMIZI GÖRECEKSİNİZ’

Toplantı medya temsilcilerinin sorularıyla devam etti. Konuşmanın ardından gazeteciler Sayıştay raporlarına dair CHP belediyelerindeki usulsüzlükleri sordu. Kaftancıoğlu, “Hırsızın arsızın kente karşı suç işleyenin ne ideolojisi ne siyasi partisi olur. Benim hırsızım senin hırsızın diye ayırırsak diğer siyasi partilerden farkımız kalmaz. Evet Sayıştay raporları açıklandı. Hesaplayabildiğimiz 753 milyonu bulan ki hesaplayamadıklarımızı bilemiyoruz. Biz yargıya taşıdık” dedi. Şeffaf denetlenebilir belediyecilik için aday seçiminde de hassasiyetini şu sözlerle dile getirdi:
“Bir şey yaptınız mı diye sordunuz ya 31 Mart yaklaşıyor neler yapacağımızı göreceksiniz.” 

 yalçın soysevinç özel haber-Çengelköy Gazetesi

Bu haber 1999 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER