ÜSKÜDAR BELEDİYESİ, MEDENİYETLER BEŞİĞİ KUDÜS SEMPOZYUMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYO

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ, MEDENİYETLER BEŞİĞİ KUDÜS SEMPOZYUMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYO

Tarih 18 Kasım 2017, 13:38 YazdırBu haberi yazdır

İlahi Dinler ve Kudüs, İslam Şehri Kudüs, Seyyahların ve Seyehatnamelerin Penceresinden Kudüs, Sivil Toplum Kuruluşlarının Gözünden Kudüs, Türkler ve Kudüs, Edebiyata ve Sanata Yansıyan Kudüs başlıklarının konuşulacağı sempozyum Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

ÜSKÜDAR BELEDİYESİ, MEDENİYETLER BEŞİĞİ KUDÜS SEMPOZYUMUNA EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR

Üsküdar Belediyesi, 17-19 Kasım tarihlerinde Uluslararası Kudüs Sempozyumuna ev sahipliği yapıyor.  İlahi Dinler ve Kudüs, İslam Şehri Kudüs, Seyyahların ve Seyehatnamelerin Penceresinden Kudüs, Sivil Toplum Kuruluşlarının Gözünden Kudüs, Türkler ve Kudüs, Edebiyata ve Sanata Yansıyan Kudüs başlıklarının konuşulacağı sempozyum Üsküdar Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.

Kur'an-ı Kerim tilaveti ile başlayan sempozyumda Kudüs’ün tanıtım filmi gösterime sunuldu. Sempozyum Türkiye’den ve Ortadoğu’dan birçok alnında uzman olan katılımcıların konuşmaları ile devam etti.

Medeniyetler Beşiği Kudüs Sempozyumunun 3 gün sürecek olan etkinliğinin açılışında Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Kudüs Yüksek İslam Heyeti Başkanı ve Mescid-i Aksa Hatibi Şeyh İkrime Sabri, Milletvekilleri, üniversite rektörleri, akademisyenler, yazarlar ve gazeteciler bir araya geldi.

Mescid-i Aksa’nın mübarek toprağına hasret duyan her müslüman için Kudüs'ün kutlu bir belde olduğunu vurgulan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, “ Dinlerin, medeniyetlerin ve hayatın merkezi olan Kudüs bizler için asla ırak bir memleketin bilinmez şehri değildir. Sayın Cumhurbaşkanımızında ifade ettiği gibi ‘Biz müslümanlar için bu mübarek beldeleri korumak imkan değil, iman meselesidir.’ Bizim için Kudüs, asırlara uzanan ağır bir davanın, ağır bir yüküdür. Bu davayı sürdürmek, her ortamda herkesin gündemine taşıyarak farkındalığı arttırmak bizim boynumuzun borcudur. Bizim için Kudüs’ü anlamak, hayatın yegane hakikatini anlamakla eşdeğer kavramlardır.  Sadece İslam dinin değil, tüm semavi dinlerin buluşma noktasıdır Kudüs. Bugün Medeniyetler Beşiği olarak adını zikrettiğimiz Kudüs müslümanı, hıristiyanı, yahudisiyle tüm insanlığın barış ve huzur içerisinde yaşamayı arzu ettiği bu yönüyle dünyanın geri kalanına örnek olması gereken müstesna bir beldedir. Üsküdar Belediyesi olarak imza attığımız birçok sempozyumda toplum olarak baş tacı ettiğimiz değerleri gündeme getirmeye, bu değerleri toplum nazarında daha görünür kılmaya gayret gösterdik. Caminin, havranın, kilisenin bir arada huzurlu ve emniyet içinde varlığını sürdürdüğü güzel şehrimiz Üsküdar’da bizler medeniyetin getirdiği hoşgörü iklimini yakinen biliyor ve bizzat yaşıyoruz,” dedi.

 

Ümmetin kanayan yarası Mescid-i Aksanın hatibi İkrime Sabri, “ Sizlere Kudüs’te cihad eden murabıtlardan selam ve sevgilerini getirdim. Onlar, siz kardeşlerinize, Filistin ve Kudüs hususunda her zaman aldığınız konum itibarıyla, bizlerin yanında olan sizlere en derin sevgilerini ve saygılarını gönderiyorlar. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a, kendileri Filistin meselesini üzerlerine aldılar, her zaman Kudüs’ü gündeme getirdiler ve ziyarette bulundular, ve ayrıca Türk halkına aldıkları tutumdan dolayı teşekkür ediyoruz. Bu güzel münasebet vesilesiyle, bu önemli toplantıyı hazırlayan Üsküdar Belediye Başkanlığına ve Marmara Üniversitesine teşekkürlerimi arz ediyorum. Kudüs yılı olarak ilan edilen 2017 yılı içerisinde İstanbul’da ve Türkiye’nin pek çok şehrinde pek çok ilmi toplantı ve sempozyum yapıldı. Bu topların bir kısmına, özellikle İstanbul, Mardin ve Konya’dakilere katılmış olmaktan dolayı şeref duyuyorum. Türk-Filistin kardeşliğini, Kudüs’ün su yolları göstermekte. Bunu biz Kudüs ile ilgili olarak Osmanlı döneminde yazılmış el yazmaları ve vesikalardan anlayabiliyoruz. 3 gün boyunca burada bulunan akademisyenler Türk-Filistin ilişkilerini hem tarihi hem de kültürel yönlerini etraflıca ele alacaklar. Ne kadar zaman geçerse geçsin Türkiye Filistin’i ve Filistinlileri sevmeye devam edecek, Filistin ve Filistinliler de Türkiye’yi sevmeye, muhabbet ile kucaklamaya devam edecek. Yapılacak sempozyumlarda Türk-Filistin İlişkileri ele alınırken Kudüs’ü kastettiğimizde Mescid-i Aksa’yı, Mescid-i Aksa’yı kastettiğimizde ise Filistin’i yani bunların hepsinin sadece tek bir şeyi kastettiğini unutmayalım," ifadelerini kullandı.

 

Medeniyetler Beşiği Kudüs sempozyum etkinliğinin açılışına katılan değerli misafirlerimiz Klasik Arap Müziği dinletisi ile keyifli bir gece geçirdi.    

Bu haber 487 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER