CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ÜSKÜDAR’DA ANLATILDI

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ÜSKÜDAR’DA ANLATILDI

Tarih 15 Şubat 2017, 13:39 YazdırBu haberi yazdır

Üsküdar Belediyesi, Nisan ayında yapılacak olan cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu öncesinde halka referandumda nelerin oylanacağını anlatmak amacıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu bir panel düzenledi.

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ ÜSKÜDAR’DA ANLATILDI

Üsküdar Belediyesi, Nisan ayında yapılacak olan  cumhurbaşkanlığı sistemi referandumu öncesinde halka referandumda nelerin oylanacağını anlatmak amacıyla Bağlarbaşı Kültür Merkezi’nde “Cumhurbaşkanlığı Sistemi” konulu bir panel düzenledi.


 Dr. Murat Yılmaz’ın moderatörlüğünü yaptığı konferansa Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, AK Parti Bursa Milletvekili ve  TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Zekeriya Birkan, Sabah Gazetesi Yazarı Mahmut Övür ve Anayasa Hukukçusu Yrd. Doç. Dr. Adnan Küçük konuşmacı olarak katıldı.  

 

“TÜRKİYE NASIL BİR SÜRECE GİRECEK”

 

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in ev sahipliğinde gerçekleştirilen  panelde, Üsküdarlılar, başkanlıkla ilgili birçok konuda bilgi sahibi oldu. Panelin açılış konuşmasını yapan Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, konuşmacıların vatandaşlarımızı cumhurbaşkanlığı sistemiyle ilgili aydınlatacağını ifade ederek, “Referandum artık Türkiye’nin değil dünyanın gündemi, bu nedenle işin ehli arkadaşlarımızdan istifade etmek için bu programı düzenledik. Yapılacak olan referandumla neye ‘EVET’ diyeceğiz, Türkiye nasıl bir döneme giriyor bunu hocalarımızdan canlı canlı dinlemiş olacağız.” dedi.

 

“CİDDİ BİR DEVLET REFORMU YAPMAMIZ LAZIM”

 

Türkiye’deki mevcut sistemle ilgili yaşanan sıkıntıları anlatan ve mevcut sistemin sorun üreten bir sistem olduğunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Yayman, “Türkiye’deki mevcut sistem hiç adına parlamenter sistem demeden mevcut sistem her 10 yılda bir darbelerin olduğu darbeleri üreten bir sistemdir. Türkiye bu sistemle büyük bir devlet olamaz. Türkiye bu sistemle bölgesel güç olamaz. Türkiye bu sistemle dünyanın en gelişmiş 10 ülkesi arasına giremez. Türkiye bu sistemle kendi iç barışını sağlayamaz. Türkiye bu sistemle yeni bir toplum sözleşmesi üretemez. Türkiye’de çok ciddi bir devlet reformu yapmamız lazım. Sorun çözen bir sistem değil sorun üreten bir sistem var. Bunun adı parlamentarizm mi bunun adı parlamenter demokrasi mi her neyse fark etmez, Türkiye’deki sistemin  tam adı ‘sorun çözen değil sorun üreten bir sistem’dir.” dedi.

 

“YETKİ ARTIRICI BİR ŞEY EKLEMEDİK”

 

Panelde konuşan AK Parti Bursa Milletvekili ve  TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi Av. Zekeriya Birkan yeni anayasa ile cumhurbaşkanının yetkilerini artırmadıklarını belirterek, “Son anayasa değişikliği ile çift başlılık ortadan kalkacak. Yaptığımız değişiklikte cumhurbaşkanının yetkilerini artırıcı hiçbir şey eklemedik. Tam aksine hukuki, cezai ve siyasi sorumluluğu ekledik. Emin olun Türkiye’ye istikrar gelecek. Bundan sonra Pazar günü seçim yapıldığında kimin cumhurbaşkanı olduğu belli olacak. Pazartesi ülkeyi kimin yöneteceği belli olacak. Artık koalisyonlar dönemi tarihe karışmıştır. Ben bu değişikliğin halkımızın da desteğiyle ‘evet’ denilerek geçeceği kanaatindeyim. Biz MHP’nin oyu bir tarafa yüzde 50’yi tek başımıza çıkarmamız gerektiğini düşünüyorum.” diye konuştu

Bu haber 469 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER