CHP de “Siyaset ve Sanat “konulu panel yapıldı

CHP de “Siyaset ve Sanat “konulu panel yapıldı

Tarih 25 Aralık 2016, 15:00 YazdırBu haberi yazdır

CHP Üsküdar ilçe Kültür ve Sanat Komisyonu 22.Dönem CHP İstanbul Milletvekili, CHP İstanbul İl Eski Başkanı Sinema oyuncusu Berhan Şimşek, Gazeteci-Yazar M.Yüksel Özbek, Tiyatro Sanatçıları Orhan Alkaya ve Eray Kahya'nın konuşmacı olarak katıldığ

CHP de “Siyaset ve Sanat “konulu panel yapıldı

CHP Üsküdar ilçe Kültür ve Sanat Komisyonu 22.Dönem CHP İstanbul Milletvekili, CHP İstanbul İl Eski Başkanı Sinema oyuncusu Berhan Şimşek, Gazeteci-Yazar M.Yüksel Özbek, Tiyatro Sanatçıları Orhan Alkaya ve Eray Kahya'nın konuşmacı olarak katıldığı 'Siyaset ve Sanat' paneli 24.Aralık Cumartesi günü İlçe toplantı salonunda kalabalık bir topluluğun dinleyiciliğinde gerçekleşti.

CHP Üsküdar ilçe Başkanı Erdoğan Altan ın herkese hoş geldiniz demesinin ardından Komisyon başkanı Mustafa Kahya nın moderatötlüğünde ilk sözü alan Mehmet Yüksel Özbek Özel Bir gün filmini hatırlattı Musolini döneminde geçen filmin öyküsünü ve tüm Roma halkının faşist mitinge katılmasını ve hiç görüntü vermeden nasıl anlattığını dile getirdi. Sanat ve siyaset arasında ki ilişkinin hiçbir siyasi söylem yapmadan gerçekleştiğinin en önemli örneklerinden birisidir. Dedi “savaş siyasetin son halidir. İnsanlık tarihinin en acımasız savaşı şu son altı yıldır yanıbaşımızda Suriye de yaşanıyor ne yazık ki. “dedi.

Eray Kahya “İktidar sanatı yönlendirmek ister sanatı kendi ideolojileri için kullanırlar.Devlet tiyatroları belediye tiyatroları ne yazık ki özgür biy yapıya kavuşamadı” dedi.

Yönetmen ve oyuncu Orhan Alkaya “ Devlet ve Şehir tiyatroları ve bale opera gibi sanatlar devletin sübvasiyonu desteği ile ayakta kalabiliyor. Sanat muhaliftir siyasi erk kendi statükosunu korumak için çaba sarf eder. Avrupa 30 yıl savaşları sonrası yaptığı reform ile kilisenin sanat üzerinde ki etkisini kesebildi. Bizim yaratılık dediğimiz sanata karşı çıkıyorlar. Biz sanatçıyız itaat etmeyiz. Hep hükümetleri eleştiriyoruz ama bizde laik kesim de çok hatalar yaptı misal Ekmelettin İhsanoğlu'nu cumhurbaşkanlığına aday gösterdiler ama meclis başkanlığına aday olduğunda desteklemediler Baykal ı aday gösterdiler. Ne meclis başkanlığını alabildiler ne de araştırma komisyonu kurabildiler ellerine geçen fırsatı değerlendiremediler.  Size bol seratonin li günler diliyorum. “ dedi.

Behran Şimşek “Eğitimin bu denli gerilediği bir ortamda ne bekleyebiliriz ki. Sanatı devlet desteklemeli bu doğru ama işine karışmamalı müdahele etmemeli. Devletin sanatçısı olmaz. Mustafa Kemal Atatürk sanatçı alnında ki ışıkla toplumu aydınlatır derken ne kadar doğru bir söz söylemiş.” Dedi.

     

Bu haber 502 defa okunmuştur.
Facebook  Twitter  FriendFeed  Google  StubmleUpon  Digg  Netvibes  Reddit
DİĞER HABERLER